Aplicația eQualifai

Ai nevoie de meditații? Alege eQualifai și învață fără stres.

Ce este un Grup Abelian?

 • Abelian este un cuvânt matematic care înseamnă același lucru ca și comutativ.

 • Se referă la o operație, cum ar fi adunarea, între două numere care are ca rezultat un al treilea număr, și în care ordinea în care sunt scrise cele două numere nu contează.

 • Operația notată cu “&” este comutativă, deci Mulțimea (Grupul) în care o facem poate fi numită Grup Abelian, dacă și numai dacă următoarea condiție este satisfăcută:

  a & b = b & a

 • Înmulțierea și Adunarea formează în relație cu N un Grup Abelian, deoarece:

  2 + 3 = 3 + 2
  3 * 7 = 7 * 3

 • Acest lucru este valabil și în relație cu mulțimea numerelor întregi și cea a numerelor reale, cu mențiunea că în aceste cazuri, acel Grup abelian este și închis

Cine a fost Niels Henrik Abel, cel care a dat numele de Grup Abelian

A fost un matematician norvegian. Deși viața sa a fost scurtă, contribuțiile sale la algebră și la teoria funcțiilor sunt deosebit de numeroase și a fost un pionier în dezvoltarea mai multor ramuri ale matematicii moderne.

Și-a dovedit aptitudinile pentru matematică încă de la o vârstă fragedă, însă pe parcursul vieții nu a primit recunoașterea pe care o merita.

În 1822 s-a înscris la Universitatea Christiania; cu toate acestea, a studiat matematica aproape în întregime pe cont propriu. După absolvire, a studiat la Berlin și la Paris. La Berlin l-a întâlnit și a fost ajutat de A. Crelle, fondatorul Journal für die reine und angewandte Mathematik.

S-a întors în Norvegia în mai 1827, dar nu a reușit să își găsească un loc de muncă.

În 1827 a murit la vârsta de 26 de ani din cauza tuberculozei.

De ce avem nevoie să cunoaștem noțiunea de Grup Abelian

Rămâi aproape de echipa bac.simplu

Știm că e greu, în perioada asta cel mai probabil auzi de examenul maturității din toate direcțiile.

Nu în ultimul rând, și noi am simțit stresul și presiunea căreia tu îi faci față acum, dar stai liniștit, se va termina în curând!

 • Ca să vezi exact cât timp mai ai până la examen, am creat această pagină, care între timp a ajuns în topul celor mai accesate pagini de pe site-ul nostru.

Mulțumim că ai stat până la finalul acestui articol :) !
Lasă-ne un comentariu, dacă vrei..